Επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης

Τα μνημεία της Ακρόπολης αποτελούν τεκμήρια της ιστορίας του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, παρά τις καταστροφές που υπέστησαν στο πέρασμα των αιώνων. Με την ίδρυση του ελληνικού κράτους άρχισαν οι πρώτες συζητήσεις για την κατασκευή ενός Μουσείου για την Ακρόπολη πάνω στο Βράχο. Από τη δεκαετία του 1970 τέθηκε σε ουσιαστική βάση η οικοδόμηση ενός χώρου που θα διέθετε όλες τις απαραίτητες τεχνικές εγκαταστάσεις για την προστασία, διαφύλαξη και συντήρηση των έργων της αρχαίας ελληνικής τέχνης. Με άξονα προσανατολισμού τις επιταγές της σύγχρονης πραγματικότητας, εγκαινιάστηκε το Μουσείο της Ακρόπολης (Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, 11742 Αθήνα), το 2009.

Ο επισκέπτης του Μουσείου, διασχίζοντας τον προθάλαμο του ισογείου, βρίσκεται στον πρώτο εκθεσιακό χώρο. Εκεί, έχει τη δυνατότητα να δει τα ευρήματα από τα ιερά και τον οικισμό, που συστάθηκαν στις κλιτύς (πλαγιές) του βράχου της Ακρόπολης, σε όλες τις ιστορικές περιόδους, ακολουθώντας μια πορεία η οποία παραπέμπει στην ανάβαση προς τον λόφο. Στη συνέχεια, στην Αίθουσα της Αρχαϊκής Ακρόπολης, ο θεατής έρχεται σε επαφή με εικαστικά προϊόντα, αντιπροσωπευτικά της αυστηρότητας της τέχνης του 7ου και 6ου αιώνα π.Χ. Ειδικότερα, ξεχωρίζουν τα αρχιτεκτονικά γλυπτά και τα ελεύθερα αναθήματα, συμπεριλαμβανομένων των Κορών, των Κούρων, των Ιππέων και άλλων έργων. Στην Αίθουσα του Παρθενώνα, στον τρίτο όροφο του Μουσείου γίνεται μια βιντεοπροβολή με θέμα τον Παρθενώνα, ενώ στον ίδιο χώρο εκτίθενται αρχαίες επιγραφές που αποτυπώνουν την αισθητική ιδεολογία και την κοινωνία του 5ου αιώνα π.Χ. Χάρη στη μουσειολογική μελέτη που έχει επιχειρηθεί, ο επισκέπτης μπορεί να αποκτήσει μια σφαιρική άποψη για τον κλασικιστικό γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα και να κατανοήσει τις εξιδανικευμένες παραστάσεις οι οποίες απεικονίζονται σε αυτόν. Στη δυτική και βόρεια πλευρά του πρώτου ορόφου του Μουσείου, το κοινό παρατηρεί τα αρχιτεκτονικά μέρη των Προπυλαίων, τα γλυπτά του Ναού της Αθηνάς Νίκης και του Ερεχθείου. Η πορεία στην τέχνη της αρχαίας ελληνικής πραγματικότητας, ολοκληρώνεται μέσα από τα ελληνιστικά και τα ρωμαϊκά έργα, επιτρέποντας στον θεατή να παρατηρήσει τη μετάβαση από τον Νατουραλισμό στον Ρεαλισμό, όπως συντελείται κατά τον 4ο αιώνα π.Χ. και μετά. Παράλληλα, στον προαύλιο χώρο του Μουσείου, δίδεται η ευκαιρία στο κοινό να αποκομίσει μια αίσθηση για τη ζωή και τις δραστηριότητες των ανθρώπων από την 4η χιλιετία π.Χ. έως τον 12ο αιώνα μ.Χ. Πιο συγκεκριμένα, τα κατάλοιπα από μια αρχαία γειτονιά της Αθήνας, με τους δρόμους, τα σπίτια, τα λουτρά, τα εργαστήρια και τους τάφους – σε έναν σαφή διάλογο με τα έργα, που παρουσιάζονται εσωτερικό του Μουσείου – ολοκληρώνουν την εικόνα της αρχαιοελληνικής πραγματικότητας.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, υλοποιήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2019 και στις 11/12 Ιανουαρίου 2020,  επίσκεψη των σπουδαστών των ειδικοτήτων «Τεχνικός Τεχνολογίας Ενδύματος και Υποδήματος – Σχεδιαστής Μόδας», «Ζωγραφική Τέχνη» και «Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων» στο Μουσείο της Ακρόπολης, στο πλαίσιο του μαθήματος «Ιστορία της Τέχνης». Χωρίς να έχει τον χαρακτήρα της πρακτικής εφαρμογής, η εν λόγω επίσκεψη εστίασε στην εικαστική-αισθητική αποκλειστικά πραγμάτευση των εκθεμάτων του Μουσείου, από τη σκοπιά της ιστορίας της τέχνης. Ειδικότερα, οι εκπαιδευόμενοι είχαν τη δυνατότητα να δουν δια ζώσης, να σχολιάσουν και να εκφράσουν τις σκέψεις τους για τα έργα τέχνης από τη Νεολιθική έως τη Ρωμαϊκή εποχή, που αποτελούν αντικείμενο της διδασκόμενης ύλης του χειμερινού εξαμήνου 2019Β. Στο πλαίσιο της εν λόγω επίσκεψης, έγινε – με φροντίδα του διδάσκοντος (Χρυσοβαλάντη Στειακάκη), χωρίς τη συνδρομή του επιστημονικού προσωπικού του φορέα – παρουσίαση του χώρου και ξενάγηση των συμμετεχόντων στα τμήματα της συλλογής του Μουσείου και εκτενής ανάλυση των τεχνέργων, της σημασίας τους και της επιλογής τους για τον εμπλουτισμό του Μουσείου. Ταυτόχρονα, διεξήχθηκε συζήτηση με τους καταρτιζόμενους, ώστε να αναπτύξουν σκέψεις και προβληματισμούς γύρω από τα ζητήματα που αφορούν την αισθητική και την τέχνη του ελληνικού πολιτισμού των χρόνων της Προϊστορίας, της Νεολιθικής, Χαλκολιθικής, Γεωμετρικής, Αρχαϊκής, Κλασικής, Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής περιόδου.

Χρυσοβαλάντης Στειακάκης