Γιορτή της Γαλλοφωνίας, γιορτή των ελληνικών και γαλλικών γεύσεων!

Με την ευκαιρία επίσκεψης στην Ελλάδα 7 μαθητών (CAP Cuisine) και 7 φοιτητών (BAC PRO 1re ASSP/Υποστήριξη, Φροντίδα και προσωπικές υπηρεσίες) του Λυκείου Aristide Briand d’Orange στο πλαίσιο του προγράμματος E-twinning, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας (IFG) σε συνεργασία με το ΔΙΕΚ Γαλατσίου διοργάνωσε  συνάντηση ανταλλαγής και υλοποίηση ενός project «Masterclass» στο πλαίσιο των εορτασμών της Γαλλοφωνίας (19 έως 21 Μαρτίου 2019).

Στις 19 Μαρτίου, η κα Μαρία ΑΓΓΕΛΙΔΑΚΗ (διευθύντρια), η κα Θεοδώρα ΚΑΒΑΡΑΤΖΗ (υποδιευθύντρια,  καθηγήτρια γαλλικής γλώσσας), ο κ. Νικόλαος ΠΕΡΛΕΓΚΗΣ (εκπαιδευτής ενηλίκων/chef cuisinier) και 14 καταρτιζόμενοι της ειδικότητας «Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης/Αρχιμάγειρας chef» του ΔΙΕΚ Γαλατσίου είχαν τη χαρά να υποδεχτούν τους Γάλλους μαθητές και τους καθηγητές τους, τον κ. Lionel FRANCHET (καθηγητή μαθηματικών, πρεσβευτή E-twinning), τον κ. Laurent GAMBRA (εκπαιδευτή/chef cuisinier) και την κα Christelle RACINE (καθηγήτρια Sciences médico-sociales) για την υλοποίηση ενός project «Masterclass» στις κουζίνες που μας διέθεσε ο Δήμος Γαλατσίου.

Οι στόχοι του project:

• επίδειξη της προετοιμασίας μιας ελληνικής και μιας γαλλικής συνταγής στους Έλληνες και Γάλλους καταρτιζόμενους της ειδικότητας Μαγειρικής Τέχνης

• υλοποίηση μιας πρώτης κοινής δράσης μεταξύ των δύο ιδρυμάτων και ανίχνευση ύπαρξης δυνατοτήτων για ανταλλαγές ή κοινά σχέδια σχετικά με τη μαγειρική τέχνη και την ειδική γλώσσα εργασίας (Γαλλικά/Ελληνικά)

Οι καταρτιζόμενοι της ειδικότητας «Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης/Αρχιμάγειρας chef» μαθαίνουν τη γαλλική γλώσσα για 2 ώρες την εβδομάδα κατά τα 4 εξάμηνα κατάρτισης (Γαλλικά για ειδικό σκοπό/Français sur objectif spécifique «cuisine»), 120 ωρών συνολικά, που οδηγεί στην απόκτηση επιπέδου Α1 + στο το τέλος της κατάρτισής τους.

Οι μαθητές των δύο ιδρυμάτων είχαν την ευκαιρία να επιδείξουν τις ικανότητές τους και τις επαγγελματικές τους δεξιότητες: Οι Έλληνες καταρτιζόμενοι έδειξαν την προετοιμασία του μουσακά και οι Γάλλοι φοιτητές έφτιαξαν Croque Monsieur και Croque Madame με υλικά που είχαν φέρει από την πατρίδα τους.

Χορηγοί των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή των εδεσμάτων ήταν το σουπερμάρκετ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ και το IFG που συμμετείχε στα έξοδα αγοράς υλικών μετά από πρόταση των δύο σεφ, καθώς το IFG μεσολάβησε για να φέρει σε επαφή τα δύο ιδρύματα και για την προετοιμασία της εκδήλωσης.  

Στο τέλος αυτής της επιτυχημένης συνάντησης, γευτήκαμε όλοι μαζί τις σπεσιαλιτέ, συνομιλώντας, ανταλλάσσοντας απόψεις για την επαγγελματική κατάρτιση στις δύο χώρες. Το ΔΙΕΚ Γαλατσίου μοίρασε αναμνηστικές καρτέλες στους συμμετέχοντες με τη μετάφραση της συνταγής του μουσακά που πρότεινε ο chef Νικόλαος ΠΕΡΛΕΓΚΗΣ στα γαλλικά και της συνταγής Quiche Lorraine που πρότεινε ο chef Lionel FRANCHET στα ελληνικά.

Μια πολύ όμορφη βραδιά μαγειρικής ανταλλαγής, συντροφικότητας, επαγγελματισμού και συναδελφικότητας για τον εορτασμό της Γαλλοφωνίας!

Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση στην ιστοσελίδα του Lycée des métiers Aristide Briand d’Orange : http://www. lyc-briand-orange.ac-aix-marseille.fr/spipclear/spip.php?rubrique6

Για την εκδήλωση δημοσιεύτηκε άρθρο στο περιοδικό CONTACT+ του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Π.Ε. (APF-F.U. GRECE), το οποίο μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω.