Χειροποίητο Κοσμημα – Βαρκελώνη

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ERASMUS+ «Σχεδιασμός Κοσμημάτων με την Χρήση Νέων Τεχνολογιών» στη Βαρκελώνη (ΑΠΟ 4-5-2019 ΕΩΣ 19-5-2019)

Τον Μάιο 2019 υλοποιήθηκε το πρόγραμμα κινητικότητας Erasmus+ με τίτλο “Σχεδιασμός Κοσμήματος με τη Χρήση Νέων Τεχνολογιών” και κωδικό 2018-1-EL01-KA102-047626 μετά από έγκριση χρηματοδότησης του προγράμματος από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Ι.Κ.Υ. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε προκειμένου να καλύψει τη σημαντική έλλειψη του Προγράμματος Σπουδών της ειδικότητας των Δ.ΙΕΚ “Τεχνικός Χειροποίητου Κοσμήματος και Σχεδιασμού Κοσμήματος”, αναφορικά με την ενσωμάτωση των Νέων Τεχνολογιών στη σχεδιαστική και παραγωγική διαδικασία του κοσμήματος.

Το πρόγραμμα αφορούσε σε 12 καταρτιζόμενους, ανέργους, ηλικίας 19 έως 50 ετών. Η υλοποίηση του προγράμματος είχε πολλαπλά οφέλη σε σχέση με την ενίσχυση των επαγγελματικών δεξιοτήτων των συμμετεχόντων:

Μέσω της παρακολούθησης μαθημάτων οι καταρτιζόμενοι είχαν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν λογισμικά 3D Printing, να επικαιροποιήσουν τις γνώσεις τους και να διευρύνουν τους επαγγελματικούς τους ορίζοντες.

Οι καταρτιζόμενοι συμμετείχαν επίσης σε επαγγελματικές επισκέψεις (Eurecat, Ateneu Fabricacio Les Corts, Taller de Joyeria Escuela La Lotja, Escola de Joieria JORGC) κατά τη διάρκεια των οποίων είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν εμπειρίες με επαγγελματίες του χώρου σχεδιασμού 3D Printing στο πλαίσιο ενός διαπολιτισμικού διαλόγου που προάγει τη γνώση, και να κατανοήσουν την αξία της επαγγελματικής επίσκεψης ως μέσο για τη δια βίου μάθηση.

Αναλυτικότερα:

H εταιρεία Eurecat  αποτελεί το μεγαλύτερο τεχνολογικό κέντρο της Καταλονίας. Παρέχει τεχνολογικές υπηρεσίες, συμβουλευτική και εκπαίδευση σε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών σε επιχειρήσεις κάθε είδους,  οι οποίες απαιτούν σύγχρονες τεχνολογικές δομές για την ανάπτυξή τους. Στο πλαίσιο αυτό, με την επίσκεψη μας στο κέντρο, ήρθαμε σε άμεση επαφή με τις τεχνολογικές καινοτομίες που δημιουργούνται εκεί, οι οποίες είναι απαραίτητες για την Σχεδίαση και την Εκτύπωση 3D Κοσμημάτων. Γνωρίσαμε από κοντά τις απαιτήσεις που έχει η δημιουργία ενός τέτοιου εξοπλισμού αλλά και τις δυνατότητες που παρέχει στον εκπαιδευμένο χρήση για τη σχεδίαση και την υλοποίηση 3D δημιουργιών. 

Το Ateneu de Fabricacio digital (AdF digital) αποτελεί έναν χώρο εκπαίδευσης και δημιουργίας σχετικά με τις νέες τεχνολογίες της 3D εκτύπωσης. Εκεί, εταιρείες, πανεπιστήμια αλλά και ατομικά, απευθύνονται όσοι επιθυμούν να επιμορφωθούν σε θέματα ψηφιακής τεχνολογίας και δημιουργίας, έχοντας παράλληλα τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν τις ιδέες τους σε πραγματικά προϊόντα με τη χρήση τεχνολογίας. Καθώς ένα από τα πολλά πεδία που αξιοποιεί το κέντρο είναι και η δημιουργία ψηφιακού κοσμήματος, με την επίσκεψή μας εκεί είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε δια ζώσης όλη την πορεία σχεδιασμού και κατασκευής ενός ψηφιακού κοσμήματος από τη στιγμή της σύλληψής του ως ιδέα μέχρι την δημιουργία του μέσω της 3D εκτύπωσής του.

Η Ανώτερη Σχολή Τέχνης και Σχεδιασμού Llotja είναι δημόσιο ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης υπό την αιγίδα του «Τμήματος Εκπαίδευσης της Γενικής Γραμματείας της Καταλονίας» και αποτελεί την παλαιότερη σχολή Σχεδίου στην Ισπανία. Το αποτέλεσμα της μακράς ιστορίας του είναι ένα σχολείο με μεγάλη παράδοση που προσφέρει ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων και εκπαιδευτικών επιπέδων, με ποικιλία θεμάτων και θεωρητικών, ιστορικών, τεχνολογικών, νομικών, πειραματικών, σχεδίων και πρακτικών ενοτήτων. Αυτή η ευρεία βάση καθιστά την Σχολή Llotja ένα εξαιρετικό παράδειγμα της αλληλεξάρτησης μεταξύ διαφορετικών πεδίων γνώσης και καλλιτεχνικής δημιουργίας. Οι καταρτιζόμενοι εκπαιδεύτηκαν σε επαγγελματικά μοντέλα των επιχειρήσεων κοσμήματος, κατανοώντας τις εφαρμογές των 3D εφαρμογών σχεδίασης στα εργαστήρια της σχολής.

Η σχολή Col legi Oficial de Joiers αποτελεί εδώ και χρόνια σημείο αναφοράς στον χώρο της κατασκευής κοσμήματος. Σκοπός της σχολής είναι η αναβάθμιση των διαφόρων επαγγελμάτων που σχετίζονται με το κόσμημα, εστιάζοντας σε καινοτόμες μεθόδους σχεδιασμού και υλοποίησης. Με την επίσκεψή μας στη σχολή είδαμε από κοντά τους εκπαιδευόμενους της σχολής στα εργαστήριά τους κατά την διάρκεια της κατασκευής των κοσμημάτων. Στην εκτενή συζήτηση που ακολούθησε με τους υπεύθυνους καθηγητές της σχολής ενημερωθήκαμε για τις τεχνικές που διδάσκονται οι εκπαιδευόμενοι στα πλαίσια των σπουδών τους αλλά και για τις παραδοσιακές τεχνικές κατασκευής κοσμήματος που χρησιμοποιούνται ακόμα στην περιοχή της Καταλονίας.

Μέσω της παρακολούθησης σεμιναρίων σχετικά με τον ισπανικό πολιτισμό οι καταρτιζόμενοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον πολιτισμό μιας ξένης χώρας και καλλιεργήσουν τη διαπολιτισμική τους συνείδηση. Σε αυτό συνέβαλλε επίσης και η παρακολούθηση δύο γλωσσικών μαθημάτων στην ισπανική γλώσσα, καθώς και η συμμετοχή σε πολιτιστικές επισκέψεις – ξενάγηση στην πόλη της Βαρκελώνης (Gaudi: Sagrada Familia, La Pedrera), μουσείο Πικάσο, Μιρό – Girona, Figueres, μουσείο Νταλί, έκθεση κοσμημάτων.

Τέλος, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα ανέπτυξαν τις παρακάτω οριζόντιες ικανότητες:

– Ενίσχυση του γλωσσικού επιπέδου στην αγγλική γλώσσα, βελτίωση  γλωσσικών δεξιοτήτων, καθημερινή επικοινωνία στην αγγλική γλώσσα.

– Εισαγωγή σε διαφορετική κουλτούρα μαθησιακού και επαγγελματικού περιβάλλοντος.

– Αύξηση της αυτοεκτίμησης και βελτίωση της αυτοπεποίθησης και του επαγγελματισμού σε πολυγλωσσικό περιβάλλον.

– Ιεράρχηση δραστηριοτήτων. Διαχείριση χρόνου.

– Συνεργασία, ομαδοσυνεργατικές και κοινωνικές δεξιότητες.

– Eνίσχυση της ταυτότητας του Ευρωπαίου πολίτη και επαγγελματία με ευρεία αντίληψη, αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση.

Παρουσιάσεις ημερίδας 13-6-2019

Στις 13-6-2019 πραγματοποιήθηκε ημερίδα διάχυσης των αποτελεσμάτων του σχεδίου όπου παρουσιάστηκαν οι δραστηριότητες του προγράμματος, διαθέσιμες παρακάτω για κάθε ενδιαφερόμενο: